Wie zijn wij?
Tessa Schippers
Leuk dat je ons wat beter wilt leren kennen. Mijn naam is Tessa Schippers en ik ben praktijkhouder en diëtist bij Tijd voor Voeding. Alles wat met gezonde voeding en leefstijl te maken heeft vind ik super interessant. Ik vind het leuk om inspiratie op te doen met nieuwe recepten om er vervolgens toch een hele eigen draai aan te geven.
In mijn vrije tijd hou ik er dus van om te koken en probeer ik graag nieuwe dingen uit. Daarom ben ik ook regelmatig in de winkel te vinden om zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van nieuwe producten. Verder ben ik geregeld in de mooie bosrijke omgeving te vinden waar ik graag hardloop of wandel met onze hondjes. Ook luister ik heel graag naar podcasts over uiteenlopende onderwerpen.
Als diëtist vind ik het heel belangrijk om mijn cliënt als uitgangspunt te hebben en samen te onderzoeken welke veranderingen blijvend haalbaar zijn. Geen dieet dus maar een leefstijl aanpassing. Tijdens de gesprekken maak ik gebruik van ACT, wat staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Hierbij leer je om je aandacht te richten op het hier en nu en om je gedachten en emoties te leren accepteren in plaats van te bestrijden. Dit kan helpen bij het doorbreken van belemmerende patronen en het vergroten van de motivatie om gezonde veranderingen door te voeren. Ik merk dat dit een hele waardevolle aanvulling is in mijn werk.
In de adviezen die ik geef zal het misschien opvallen dat ik geregeld plantaardige voeding aanraad . Dit komt omdat er steeds meer bekend wordt over het nut van een (overwegend) plantaardige voeding.
Naar aanleiding van de ‘Blue Zones’ komen er steeds meer onderzoeken die het nut hiervan aantonen. Die zogenaamde ‘Blue zones’ zijn vijf regio’s die verspreid over de wereld liggen en waar mensen boven gemiddeld oud, maar vooral ook gezond oud worden. Deze regio’s hebben allemaal gemeen dat de inwoners van deze gebieden een overwegend plantaardig dieet gebruiken, met weinig vlees en dierlijke producten maar juist een voeding rijk aan groenten, fruit, peulvruchten noten en zaden.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het eten van een voornamelijk plantaardig dieet verband houdt met een lager risico op chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en bepaalde soorten van kanker. Bovendien kan het helpen bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht en het verminderen van ontstekingen. Een plantaardig dieet kan ook bijdragen aan een gezonde darmflora, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering en een sterk immuunsysteem.
Natuurlijk houd ik altijd rekening met de achtergrond, wensen en behoeften van mijn cliënten en is het dus zeker niet zo dat ik iedereen zal adviseren (volledig) plantaardig te eten, ook hierbij geldt: kleine blijvende aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Samen onderzoeken we de mogelijkheden!
Tessa Stam
Ik streef naar een persoonlijke en positieve benadering waarbij uw wens centraal staat; samen kijken naar wat er wel kan en mogelijk is binnen uw eet- en leefpatroon.
Voeding heeft altijd mijn aandacht gehad en tijdens mijn HBO-studie Rechten volgde ik een cursus tot voedingsdeskundige. Uiteindelijk besloot ik mijn hart te volgen en begon ik aan de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool, een keuze waar ik tot op heden heel blij mee ben. Voordat ik bij Tijd voor Voeding begon, heb ik elders als diëtist gewerkt. De praktijk voelt voor mij als een fijne werkplek, waar wij als betrokken team samenwerken en hetzelfde doel nastreven: de beste zorg bieden voor u!
Binnen de praktijk behandel ik veel uiteenlopende hulpvragen rondom voeding en leefstijl. Ik heb veel bijscholingen gevolgd op het gebied van voeding bij kanker en daarnaast heb ik de Post-HBO-opleiding ‘Behandeling bij eetstoornissen’ afgerond. Mijn interesse ligt sterk bij de relatie tussen voeding en psyche; Hoe we eten en welke keuzes we maken komt voort vanuit ons brein en bepaalde routines, gewoonten en andere factoren zoals sociale druk, traditie en cultuur. Binnen de gesprekken besteed ik hier extra aandacht aan. Daarnaast houd ik in mijn adviezen altijd rekening met de laatste wetenschappelijke inzichten.
Mensen inspireren door de passie die ik heb voor voeding en leefstijl is wat mij drijft. Voeding is een ontzettend interessant en veelbesproken onderwerp binnen onze samenleving. Iedereen heeft er wel een mening over en soms kan het lastig zijn om dan door de bomen het bos te blijven zien. Daarnaast moeten we al van alles en kan het gevoel ontstaan dat er niks meer mag en kan. Dit motiveert niet altijd tot het aanpakken van voeding en leefstijl. Door samen met u te kijken naar wat er wél haalbaar is, probeer ik mee te denken zodat er met kleine stapjes vaak al veel resultaat behaald kan worden.